Черен гроздобер, сиво вино…
ноември 3, 2009 от Ясен
Харесване на това:
Харесвам Зареждане...
Свързани
Публикувано в Вино и Винословици | С етикети blog, Винен индекс, алкохол, архив, блог, блогове, бяло вино, винена класация, вино, дегустации, качество, класации, класация, култура, купаж, общество, пиене, прогнози, размисли, разни, реколта, цени, червено вино, wine | 6 коментара
Ще добавя нещо положително. Има тенденция за поява на масови, хубави и евтини вина. Телиш (Кастра Рубра), Братя Минкови, Шато Росеново, Катаржина. В момента всички от мелнишка лоза(млада, ранна, стара….). Тера Тангра (2007 реколта). Има сигурно и други. Тия са най-масовите. Всички са под 8лв. И са хубави. Има и други вина които им свалиха драстично цените. Най-пресен пример са Ятрусите на Тера Тангра и Контемплейшънс на Катаржина.
Преди година и половина щяха да са поне 50% по-скъпи. И малко по-скъпи от тези от Чили, Аржентина, ЮАР….А сега са по-евтини и не по-лоши.
Та накрая за завършек предричам, че вносните много рязко ще спрат да се търсят, за сметка на Българските. Всъщност това вече се усеща. Та да му мислят вносителите-кожодери.
Това е положителното. Ама за да съм ти в тон – лошото е че по-горе написаното важи само за червени вина. При белите има още какво да се желае.
Още малко, че забравих. В цялата тая ситуация която описваш, пропускаш електронни издания. Те имат не малък дял в цялата каша. Бакхус водят в тази анти класация. Една след друга, тамошните „специалисти“ творят простотия след простотия. Ако пък и пари взимат за да пишат там, бих предложил веднага да ги уволнят.
Ето едно примерче. http://www.bacchus.bg/winesingle.php?wineid=1158 . Производител „ТТ“ – е нема такъв. Няма сортове, само една дегустация. Предполагам става дума за АлиготеХМерло. То въобще вината не се казват „ТТ“, а „Телиш Тау“. Отделно закъсняват с по 2 месеца за някой вина.
А пък виното.ком е странен сайт. Все едно е изпаднал в кома. Ако се съди по-него, все едно сме държава-пустиня и чат пак (на всеки 2 месеца), някой оазис извади някое вино и те пишат за него.
Всичките ти коментари до момента са били страхотни, Sharko, но този е ненадминат. Гледната ти точка винаги е била ценена тук.
Съгласен съм, че най-добрият начин да се задържи интереса към българските вина, СЕГА, е свалянето на цените, но те не могат да падат безкрай. Освен това има и един друг проблем: цената е вързана с качество. Когато пада едното, надолу върви и другото. Наистина стойностите им не са „вързани“ абсолютно, но тази зависимост между цена и качество е съществена.
Обаждай се по-често 🙂
PS. През последната година екипът на списание „Бакхус“ се смени основно. Хората, които го направиха и го правиха толкова време, вече не са там. От тази гледна точка това вече е едно съвсем различно списание. По-добро или по-лошо, това ще решат неговите читатели. Оставам с впечатлението, че голяма част от тях, в това число и ти, вече са решили 🙂
Добра статия. Съгласен съм, че нашенското вино дегенерира поради лошите лозарски практики. Да, господата лозари ще им е трудно да се изхранват, ако никой не им купува материала, който те занемаряват, добиват в количества около 1500 кг / декар, ако е възможно след най-големите валежи, за да мери повече и други подобни. От по-горе видяното се разбира апела пийте нашенско домашно за да помогнете на битката срещу Брюкселския иззедник. Много ясно, че има проблем с лозовите масиви в Общността – прекалено много са и както знаем във Франция има закон срещу новите насъждения. Консуматорът има нужда от качество-цена и ако Sharko бе прав отдавна българското вино щеше да има експортен пазар и никой нямаше да коментира проблема в сектора му, а ето и въпрос към Sharko: Кой изобщо го интересува бутилка от 8 лева? Какво може да има в бутилка от 8 лева? Да кажем, че без ДДС това са около 6.70 лева – от които маркетингов бюджет поне 10% – 6.00 лева приблизително, оперативни разходи по готовия продукт – поне 10% – 5.40 лева, опаковка и маркировка – около 20% – 4.30 лева, ферментация и съхранение плюс ТРЗ за този цикъл – около 1.50 лева, според моито лаически догадки – 2.70 лева, бране, транспортиране сортиране – около 1.00 лев – 1.70 лева, агрономически мероприятия – да кажем 0.50 лева ако се съди, че гроздовия материал от пазара на едро, който не става за туршия е около 0.40 лева – 1.20 лева ни остават, кредити към финансови институции, печалба, подмяна и сервиз на оборудване и други, които не мога да предвидя. От друга страна – 6.70 лева – влагам ги в банка с депозитна лихва от 9% годишно, и получавам срещу тях 0.60 лева, които са 1/2 от 1.20 лева по семтката ни по-горе и видно са повече от заложената печалба в случай, че виното е от грозде. Какво би направил всеки разумен човек? Може да се каже, че има добри български вина в сегмента до 10 лева, но това според мен са Механджийското, Мераклийското, да не забравяме Търговищер Еселсмилх и т.н., защото така или иначе ще се натровиш, поне да ти излезе по-евтинко. Нали и Телиш е австрийско наливно вино, бутилирано в България, братя Минкови са скръб в ниския си клас всичко е еднакъв бълвоч, коломбар по еди кво си, алиготе по мерло, мелнишка лоза ама била еди каква си, изобщо продължаваме да се лутаме из тъмната стая на родните недоумици, ятруси на Тера Тангра, просто нямам думи да опиша колко качествени са тези вина в сравнение с чешмяната вода. Може би главобола и гаденето на сутринта след няколко чаши ги описват най-добре.
🙂 Yes! 🙂
До ас.
Чак сега видях. Тази главоблъсканица с цифрите и процентите не я разбрах, а не ми и трябва. Не е добре това да се твърдиш нещо което май е така, ама може и да не е. А защо може и да не е? Е ти няколко причини.
1. Сметката я почваш от 8лв. Виното аз го купувам на 6,24лв. Вероятно завода/ фирмата го продава на дистрибутори някъде около (вероятно под) 6лв. Та така с тая изходна цифра излиза (от по-горе описаната Теорема на ‘ас’), че взимат 20ст на бутилка. Кви балъци само.
Извод от точка 1. Вероятно виното е менте. Спирт купуват както по-горе Ясен цитира думите на Яне Янев.
2. Имаш нет, щом пишеш тук. Ми разгледай в нета какви вина има. Под и около 4 евро бол. Ако нямаш нет, е ти Гърция. Аз лично си взех нелоши вина за 3,53 евро и то на Халкидики, което между другото си е някакъв измислен Гръцки Курорт. А пък в Рим, който също между другото е ужасно мръсно/гнусен, пих пак добро винце за 3.79евро.
Извод от т.2. Вероятно всички други държави имат нет, успяли са да видят Теоремата на ‘ас’, стигнали са до правилен извод, купили са спирт (вероятно Български – за благодарност) и правят ментета яки, щото с 0.10евро/бутилка Шато не храни.
3. Проценто определяне на цената на опаковка и маркировка е просто нещо, което аз ще нарека Лема на ‘ас’. Просто е невероятно как една бутилка Унико, 2003 – 90 ЕУР, струва 18 ЕУР. Ама само празната бутилка.
Общ извод. Може да си прав, ама така с приказки наизуст няма да успееш да убедиш и малко дете.