Какво правим, ако искаме да покажем на някого не просто хубаво и прилично българско вино, а нещо което е характерно и оригинално за региона? Един отличен въпрос, чийто отговор не е нито прост, нито лесен. Его го и самият въпрос в пълния му вариант:
nordreamer:
На мен би ми било интересно да видя класация, в която произхода на вината е наистина български и с които можем да се отличим от останалите, дори и било като екзотика на звученето. Мой познат, по една случайност и често канен сомелиер на приемите в кралския дворец в Осло ме помоли да му донеса типично български вина следващия път когато си идвам в БГ и съм наистина затруднен в избора, тъй като даже и да знам че мерло и каберне имат дългогодишни традиции в българското винарство ми се иска да му подаря нещо по-автентично като широка мелнишка, мавруд, рубин, гъмза но те са толкова отчайващо ниско позиционирани в класациите които прегледах, може би освен Дамяница и Логодаж.
Какво би ме посъветвал?
Благодаря!
Ясен:
Благодарности за хубавия въпрос. Освен да се подбере „традиционен“ за България сорт е необходимо и внимателно отношение към производителя, който го превръща във вино. Добре е да потърсите такъв производител, който има за цел създаването на специфични и отличаващи се характеристики във вината си, а не просто да се стреми към масовия вкус, който обикновено е и най-популярен, респективно носещ най-големи печалби. Споделям идеята за някои от вината на Дамяница и Логодаж, особено за тези на Стойчо Стоев от Логодаж.
Заслужават особено внимание вината на Огнян Цветанов, който стои зад „Боровица“ и „Магура“. Усилията на този технолог са насочени към спецификата и стила във виното и не случайно вината му се сочат като образец за „тероарен“ подход. Гъмза 2007 г. на „Боровица“ би била чудесно попадение в търсената от вас посока. Направо не е за вярване какво може да се получи от непретенциозната Гъмза, ако се пипне както трябва. Останалите вина от този технолог също трябва да се следят внимателно, ако интересът ви към подобен подход във виното е траен.
Не на последно място много интересни могат да бъдат купажните вина и на Вал Марков от „Шато де Вал“. С това списъка не е приключен разбира се. Отлични попадения в тази посока например има от страна на „Санта Сара“ (добри купажи между Мавруд и Каберне Совиньон) и „Тера Тангра“ (интересен Рубин, както и също добри купажи).
Освен изброените по-горе от време на време излизат забележителни с характера си вина и от други изби, но в повечето случаи те са инцидентни и не се повтарят. Това, което отличава споменатите изби е, че техните усилия в тази посока са повече или по-малко постоянни и целенасочени, което от своя страна в течение на различните години и реколти не е никак лека задача.
Мисля, че Гъмза „Боровица“ 2007 нещо не е в ред. Няколко етикета, няколко вкуса. Направо се учудвам колко много си писал за нея.
Чувам това не за пръв път. Виж тук в съответното описание на същото вино. Можеш ли да кажеш повече за това? Каква е разликата в етикетите и съответно в качеството?
Аз оня ден пих от посочената Гънза, и още ме е яд, че дадох 15 лева за нея. Просто не си струва.
http://www.logodajwinery.com/showpicture.php?pic=shiroka-melnishka.jpg ето това според мен е по-хубавао. В Мелник, и около него правят много хубави вина, които обаче не са за продан.
Пробвах го на рожден ден на работещ в ПРОФТРЕЙД. Нормално вино, малко скъпо. Със сигурност не беше това – http://www.meik98wines.com/img/OBIAVI/BIG_IMG_12312390615387.jpg.
ПО-късно прочетох и Яна Петкова какво е писала, явно ония 462 бутилки са изпити и има нови на пазара. Мисля че етикета беше някакво бледо жълто, ама малко цветово не съм ориентиран, възможно е и да е бяло. Просто има ПОНЕ два вида такава Гъмза Боровица. Може пък eдната да е с буквата „Z“, а другата с „S“.
„Z“ е на етикета по-горе.
„S“ е на официалната им оферта. Ето – http://proftrade.org/images/file/Proftrade_2009.xls.
А дали нямат някой скрит коз „Borovica“. 🙂
Ще видя дали мога да измъкна някъде това дето аз пих, да го снимат някой ден.
Благодарности и за двата коментара. Колкото повече, толкова по-добре 🙂 Между другото вижте статията на Ясен Бориславов в днешния „Сега“, струва си.
Благодаря много за отговора, наистина колкото повече коментари – толкова по-добре, за да не ставаме жертва на рекламни кампании. Но и да не забравяме че вкуса е най-субективното нещо на този свят!Така че мисля да послушам съвета за гъмзата, Санта сара и Логодаж, пък каквото експерто каже 🙂
Поздрави!
Само да ги пробва в обратен ред. Просто ей така, за застраховка. 🙂
що се отнася до избра Боровица – тя няма нищо общо с Мелник, фелник и не знам си още какво. Трябва да се научим да плащаме за качество. Тази изба е една от малкото такива. За различните вкусове съм съгласна.
ПС: Останалите вина на избата са страшни
Бил съм в изба Боровица и съм очарован от местото където се намира.Вината им се отличават от останалите вина на конкурентите им.Климатично-почвените условия за отглеждане на лозя са превъзходни.Мисля,че хората които правят тези вина са професионалисти и са избрали едно точно място за правене на интересни вина.Като цени са нормални.Ако имате възможност да отидете на място и да опитате елексирите,които се правят ще останете очаровани.
Нека направя някои уточнения по повод на BorovitZa Gamza 2007 и за винарната въобще.
Серията беше от 462 бутилки и все още могат да се открият на някои места. Относно етикета имаше промяна на цвета му поради това, че първоначалните сребристи етикети се изчерпаха и бяха заменени с бели стикери на всички вина от серията.
От въпросните вина е нямало други бутилирания и твърдения от сорта на това дали Боровица е написано със „s“ или „z“ са несериозни, защото явно става въпрос на правописна грешка в офертата на Профтрейд (която съм писал аз), а на етикета е изписано със „z“ и в двата му цвята.
Устроени сме да се съмняваме и да си самовнушаваме за всяко истинско нещо, вместо да видим стойностното и да го оценим.
Випреки всичко „Винарска изба Боровица“ продължава да интригува и изненадва освен с гъмзите, вече и с пино ноари, естествено пенливи вина и с още много други предложения.
Повече информация за тях, можете да откриета на:
http://winwines.net/
Всеки е свободен да избира своето вино и всеки заслужава това, което пие, яде и прочие.
И нека виното, бъде с Вас!
Благодаря ви, Калоян. Макар и след почти две години от публикацията, намирам отговора ви за полезен.
Да, ама не. дегустират се едни вина, а се продават други. Това е коронен номер на Адриана Сребринова. Във вината им има и спирт и боя. Купи си червено вино от 2, 5 или 10 литровите туби и мариновай месо. То става, такова все едно си го залял с боя а не с вино.
Всеки има право на избор и хубавото днес е, че изби в БЪЛГАРИЯ колкото щете.
За разлика от вас, аз зная много неща от кухнята и твърдения като тези по-горе са меко казано несериозни, още повече хвърлени в пространството.
В “ Изба Боровица“ дори не добавят сулфити в червените си вина, а в белите те са в минимални количества.
А какво трябва да бъде едно вино? И според кого е съвсем друг въпрос!
За едно сте прав, вината на избата НЕ са за мариноване !!! И ако сте присъствали на дегустации на техни вина, на които те са били оценявани от имена в световното вино, може би поне малко щяхте да се замислите, защото всяко мнение се оценява, включително и вашето.
По-здрави,
Калоян Гюпчанов